Aanmelden voor de nieuwsbrief

Alpaca International
Lillerbaan 104
3950 Kaulille - België
Tel. +32 (0) 11 601 394
info@alpaca-international.com

KalenderPublicatiesDownloadsContact
 Home
 Alpaca's
 Het bedrijf
 Verkoop alpaca's
 Dekservice

  Voorwaarden
  Documenten
  Betaling
  Dekhengsten
  Verhuur / aankoop
 Toerisme
 Winkel
 Nieuwsbrief
 Links

Dekservice

Goede kwaliteit dekhengsten zijn van wezenlijk belang voor een gezonde fokkerij. Alpaca International biedt u de mogelijkheid uw merries door een van onze hengsten te laten dekken. Onze dekhengsten worden zeer streng geselecteerd op type en wolkwaliteit, maar ook op bloedlijn. Wij hebben hengsten uit verschillende bekende en betrouwbare bloedlijnen.

De dekkingen vinden in de regel plaats op het fokcentrum in Kaulille, gevestigd op de Janshoek 5. Dit is een aparte locatie waarbij de dieren van klanten gescheiden worden van de eigen dieren. U brengt uw merrie naar het fokcentrum in Kaulille waar de door u uitgekozen hengst de merrie zal dekken. Hierna kunt u uw merrie mee terug naar huis nemen, of u laat de merrie in Kaulille. Na 7, 14 en 21 dagen zal zij weer naar de hengst gebracht worden en zal zij laten zien of zij drachtig is of niet. Wanneer u de merrie mee terug naar huis neemt kunt u haar met een eigen hengst controleren of laat u na minstens 17 dagen dracht bloed afnemen voor een progesterontest. Wanneer de merrie niet drachtig blijkt te zijn beginnen we weer van voor af aan. De dracht dient vastgesteld te worden door een veearts d.m.v. een echoscopiescan of door een progesteronbepaling in het bloed.

Om de hoge gezondheidsstatus op het fokcentrum in Kaulille te handhaven vragen wij voor alle merries een gezondheidsverklaring van de veearts waarin onder andere verklaart wordt dat deze ontwormt is en geënt tegen clostridia. Voor merries die vanaf het buitenland naar het fokcentrum komen hebben wij een kopie van de exportdocumenten nodig. Raadpleeg hiervoor uw veearts. Alle ter dekking aangeboden merries dienen geschoren te zijn of worden op het fokcentrum geschoren. Deze kosten zijn niet inbegrepen in het dekgeld.

Het scannen van de merrie gebeurt door de bedrijfsveearts van Alpaca International. U ontvangt hierbij een drachtigheidscertificaat. In overleg met de klant kan de bedrijfsveearts ook enkele vruchtbaarheidsbehandelingen uitvoeren. Deze kosten worden aan de klant doorberekend.

Er zijn drie verschillende mogelijkheden om uw merrie te laten dekken:

On farm: Dit is vaak de meest succesvolle methode. U brengt de merrie naar het fokcentrum in Kaulille waar wij haar in een speciale stal zullen huisvesten. Tijdens haar verblijf wordt zij gedekt en steeds op dracht gecontroleerd. U kunt de merrie weer komen halen wanneer zij via een scan of bloedtest drachtig bevonden is. Deze drachtigheidsdiagnose gebeurt door de bedrijfsveearts en is in het dekgeld inbegrepen. In het dekgeld is het verblijf op de boerderij inbegrepen tot een periode van maximaal 60 dagen. Hierna betaald u pensiongeld aan €1,20 (excl. btw) per dier per dag.  
Drive by: Bij een 'drive by' dekking komt u met de merrie langs en u laat haar op het bedrijf dekken. Na de dekking neemt u de merrie direct weer terug mee naar huis. U zorgt zelf voor de drachtigheidsdiagnose. Is de merrie niet drachtig kunt u opnieuw met de merrie langskomen om haar opnieuw te laten dekken.  
Mobile: Met een 'mobile mating' komt de hengst naar u. De merrie wordt bij u gedekt en na de dekking gaat de hengst weer terug naar Kaulille. U zorgt zelf voor de drachtigheidsdiagnose. Is de merrie niet drachtig komen wij weer met de hengst langs om haar opnieuw te laten dekken. Let op! Naast het tarief voor de dekking worden ook de voorrijkosten en eventuele exportkosten aangerekend!